Sviatok BOHOZJAVENIA – KRISTUS očistil vody.

Dnes prichádza k Jordánu Tvorca neba i zeme.- Najsvätejší prosí o krst, aby svet zbavil nepriateľských úkladov. – Sluha krstí Vládcu vesmíru, aby daroval krstnú vodu ľudskému pokoleniu. – Preto mu vrúcne spievajme: „Bože, buď ti sláva, že si sa nám zjavil.“ (stichira sviatku)

Zo všetkých svätením má voda, posvätená k sviatkom Bohozjavenia mimoriadnu duchovnú silu požehnania a jej užívanie počas celého liturgického roka je sprevádzané mnohými posvätnými úkonmi. Čo znamená posvätená jordánska voda?

K vysvetleniu použijeme bežnú logiku, ako ju poznáme a uplatňujeme v každodennom živote. Pri vzájomnom dotyku dvoch matérii, čistejšia očisťuje tú menej čistú. Čistú vodu užívame pre umývanie špinavých rúk. Čo sa však stane, keď sa čistá voda stretne s niečím, čo je ešte čistejšie? Potom – logicky – nie voda očisťuje, ale sama voda je očisťovaná. To je v princípe to, čo sa stalo, keď do vody zostúpil Ježiš a prejavil sa v nej nielen ako človek, ale ako Boh – Stvoriteľ vody. Vtedy sa voda pri dotyku jeho bohoľudskej Osoby očisťuje od poškvrny hriechom, ktorým človek duchovne znečistil všetko materiálne stvorenie.

Preto sa čítajú v predvečer sviatku state z knihy Genezis , knihy o stvorení sveta a človeka na prvej stránke, kde sa opisuje stvorenie nášho sveta. Voda sa pri kontakte s Pánom Ježišom stáva takou, akou bola pred pádom sveta. (Ba ešte ďalej – niektorí hovoria, že sa duchovne stáva tou “prvotnou matériou”, ktorá bola na samom počiatku, kedy “Duch Boží sa vznášal nad vodami“; Gen 1,2). Cez ňu sa môžeme dotknúť najstaršieho sveta, sveta pred pádom. Stáva sa pôvodne čistou, duchovne akoby práve stvorenou. (To je zrejme dôvod, prečo sa svätená voda nekazí, aj keď je skladovaná v bežnom pohári pri izbovej teplote po celý rok.) Táto voda má aj ďalšie vlastnosti, aké mala voda pri stvorení sveta: je liečivá, zmýva nielen telesnú nečistotu ale aj duchovné škvrny, je to voda živá, má duchovnú silu stvorenia, odpudzuje zlo, nie je uzavretá v tomto svete smrti, ale plynie z toho času a sveta do života večného (ako sa to hovorí v modlitbách svätenia vody). Svojou duchovnou čistotou – teda tým, že nie je vnútorne infikovaná zlom – má moc zlo zaháňať; je to ostrá zbraň v duchovnom boji a má silu pôsobiť k návratu nášho poškvrneného sveta do stavu nepoškvrnenosti.

Vnímame, že voda svätená na sviatok Bohozjavenia je nielen vodou prvotného sveta, matériou prichádzajúcou k nám z najstaršej minulosti sveta, ale zároveň niečím, čo je nám podávané z budúcnosti, navštívením Božieho kráľovstva. Je to dar prenášaný do nášho času z čias, ktoré v našom čase ešte len prídu, ale vo večnosti je všetko prítomné. Je to kúsok budúceho sveta, o ktorom sa hovorí, že po zničení tohto nášho hriechom tlejúceho sveta Boh “stvorí nové nebo a novú zem” (Zj 21,1 a 5) „kam nevojde už nič nečistého” (Zjav 21,27) . Je to “voda živá”,ktorá v nebeskom Jeruzaleme bude tiecť z trónu Božieho a Baránka (Zj 22,1).

Duchovná sila sviatku a moc Cirkvi sa prejavujú tým, že pri svätení vody sa voda pod rukami kňaza mení na vodu duchovne identickú s tou vodou, ktorá sa dotýkala Ježiša

Krista, keď stál v Jordáne, a zhora znel Otcov hlas a vznášal sa Duch Svätý. Je to voda, ktorej sa práve z moci stvoriteľskej dotkla celá Najsvätejšia Trojica Božia.
—————————–
Pri krste Pána bolo zjavené ľuďom pravé náboženstvo, čiže zjavená bola trojičnosť Božia, ktorá bola do tých čias ľuďom neznáma; zjavilo sa tajomstvo o Bohu jedinom v troch Osobách, ukázané bolo uctievanie presvätej Trojice, ako o tom hovoria aj najstaršie tropáre či stichiry sviatku.

    Pri tvojom krste v Jordáne zjavila sa, Pane, poklony hodná Trojica. Otcov hlas ti vydal svedectvo. Nazval ťa svojím milovaným Synom. Aj Svätý Duch v podobe holubice potvrdil pravdivosť týchto slov. Svojím zjavením si osvietil celý svet. Kriste Bože, sláva tebe.    (tropár sviatku Bohozjavenia)

Prítomnosťou Božskej sily v matérii vody je (pri krste) naša rozložená a smrteľná prirodzenosť premenená na nesmrteľnú. Krst poskytuje mocné pôsobenie milosti na celú dvojitú ľudskú prirodzenosť: na telo i na dušu človeka.

“Duchom znovu tvoríš – Osvecuješ naše duše, vodou posväcuješ telo, … aby sme v sebe mali život večný”
Podobne ako svätením získavame znovustvorenú vodu, tak je pri krste človeka v posvätenej vode znovustvorená ľudská duša. Tu vidíme Pána ako Zakladateľa nového, večného Kráľovstva, do ktorého nemožno vstúpiť bez krstu, ako nás učí v evanjeliu (Jn 3,5). Je to znovuzrodenie pre večné božie kráľovstvo, ako povie v noci sám Kristus učiteľovi Zákona Nikodémovi, že sa musí znovu narodiť z vody a Ducha. (Jn 3,5)