Príprava k sviatosti pokánia

Príprava k sviatosti pokánia:

/zo zdroja rus.mon. podľa náuky Cirkvi o hriechu/

Milosrdenstvo nie je dobráckosť ani láskavosť, ale schopnosť prijať darovanie sa Boha človeku, aby mohol preniknúť láskou a dobrotou človeka, ktorý sa nechá obdarovať a preniknúť Božou láskou. To, čo tomu bráni, je hriech, ktorý zabraňuje človeku prijať spásu a milosrdenstvo nášho Boha a robí ho neschopným Božieho života.

  „Zhrešil som proti nebu i voči tebe…“, týmito slovami márnotratný syn uznáva svoj hriech, svoju vinu (ŹALM 50 – uznávam svoju vinu, svoj hriech mám stále pred sebou) je začiatkom cesty k Otcovi skrze pokoru a pokánie, ktorého láska neprestáva ani v čase blúdenia a ktorý čaká, aby mohol prejaviť zľutovanie, a vystrojiť hostinu radosti.(lebo tento môj syn bol mŕtvy a ožil, bol stratený a našiel sa.)

Túžbou Boha je vidieť v nás život, a nie smrť, ktorá prichádza cez hriech do duše človeka. A nechať nás preniknúť svojim Svetlom, aby sme mohli kráčať za Kristom i v čase najväčšej temnoty sveta.  

Toto spovedné zrkadlo je podrobnou pomôckou nájsť a spoznať svoje hriechy, kajúcne ich oľutovať a vyznať úprimne svoju vinu,  a získať tak  život, ktorý Boh vo svojej láske pripravil pre mňa nielen tu, ale aj vo večnosti

Ja (meno) zhrešil(a) som pred Bohom:

slabou vierou (pochyboval/a som o jeho existencii). – Nemám pred Bohom potrebnú bázeň, ani lásku k nemu a preto: (neviem sa kajať, nevidím svoje hriechy a neusilujem sa ani spoznať čo je hriešne a čo naopak vedie k spáse, nepamätám na smrť, nepripravujem sa predstúpiť pred Boží súd a celkovo som ľahostajný vo vzťahu k viere, k Bohu a k svojmu trpkému údelu vo večnom živote).

Zhrešil(a) som: neďakujem Bohu za jeho milosti. – Svoje úspechy som pripisoval(a) sebe a nie Božej pomoci. (Namýšľam si o sebe a som pyšný-á na seba.) – Spoliehal(a) som sa na seba a na ľudí viac ako na Boha. – Neprijímal(a) som pokorne vôľu Božiu (chcel-a som, aby všetko bolo podľa mňa). – Bol(a) som netrpezlivý(á) v trápeniach a chorobách (bojím sa utrpení, ktoré na mňa dopustil Boh za moje hriechy, zabúdajúc pri tom na to, že sú mi dané na očistenie duše od nich a na moju spásu). – Reptal(a) som na svoj životný kríž (údel), na ľudí. – Bol(a) som malomyseľný(á), skľúčený, zarmútený, mal som zatvrdlivé srdce, zúfal som si, mal som myšlienky na samovraždu, pokúšal som sa o samovraždu.

Zhrešil(a) som: ospravedlňujem si svoje hriechy (vyhováram sa na životnú núdzu, chorobu a telesnú slabosť a že ma nikto v mladosti nenaučil viere v Boha). – Svojou neverou v Boha som zvádzal(a) k nevere aj iných. – Urážal som Boha a svätých slovami.

Zhrešil(a) som: nezúčastňoval(a) som sa Bohoslužieb v nedele a prikázané sviatky. – V týchto dňoch som sa radšej venoval(a) práci, obchodu, pijatike, koníčkom, internetu a zábave (to často spôsobuje zatemnenie rozumu, nemravnosť, telesné žiadostivosti, hádky, poškodzovanie si zdravia…) – Nechodil(a) som do chrámu z lenivosti a nedbanlivosti. – Počas bohoslužby som sa rozprával(a), zabával(a), driemal(a), nespieval(a) som a bol(a) som nesústredený(á).

Zhrešil(a) som: len zriedkavo sa spovedám. – Keď som spáchal(a) hriech, nepokoril(a) som sa ihneď pred Bohom a nekajal(a) som sa ihneď, (tým som privádzal-a dušu k necitlivosti, otupenosti svedomia).

Zhrešil(a) som: z lenivosti sa nemodlím ráno a večer. – Nemodlím sa pred jedlom, pred prácou a po nich. –  Modlím sa roztržito. – Neporiadne som sa prežehnával(a), neúctivo som sa správal(a) k ikonám a svätým veciam. – Zbabelo som mlčal(a), keď sa pri mne iní rúhali Bohu, hanbil(a) som sa prežehnávať a vyznávať Pána medzi ľuďmi (je to jeden zo spôsobov zapretia Krista). – O Bohu som hovoril(a) neúctivo a bez pokory.

Zhrešil(a) som: v životne dôležitých otázkach som sa neradil(a) s kňazom alebo staršími (čo viedlo k nesprávnym rozhodnutiam). – Aj keď som mal(a) duchovného otca, nedbal som na rady, ale žil(a) som podľa svojej hriešnej vôle. – Dával(a) som iným rady, aj keď som nevedel(a), či sa páčia Bohu. – Nezdravo som lipol(la) (nadmerne vášnivo som miloval-a) ľudí, veci, svoje záľuby… Svojimi hriechmi som pohoršoval(a) iných (pre moje nekresťanské správanie sa hanobilo meno Pánovo).

Zhrešil(a) som: narúšaním pôstov, stried a piatkov (oni sú dňami spomienky na Kristove utrpenia). –  Prejedal som sa a opíjal.

Zhrešil(a) som: chodil(a) som za vešticami (babice, bačovia, odrábanie, zočí, veštenie, mágia). –  Jedol(la) som a pil(a) pripravené takýmito ľuďmi. – Veštením z kariet, bosoráctvom. – Bál(a) som sa čarodejníkov viac ako Boha. – Zaoberal(a) som sa a veril(a) som východným náboženstvám, okultizmu a satanizmu. – Navštevoval(a) som sektárske, okultistické …zhromaždenia. – Zaoberal(a) som sa jogou, transcendentálnou meditáciou, ľudovými poverami. – Čítal(a) som a prechovával(a) okultnú literatúru (odvádzajúcu človeka alebo protirečiacu viere v Boha): mágia, chiromantia, veštenie, horoskopy, snáre, literatúra východných náboženstiev.

(Cirkev varuje, že okultizmus nemá s učením Krista Spasiteľa nič spoločné a že vyššie uvedené a iné diela okultných autorov sú pascou pripravenou diablom pre neskúsených a vo svojej hrdosti samoľúbych ľudí. Kresťan cez okultizmus vstupuje do hlbšej komunikácie s démonmi, odpadáva od Boha a ničí svoju dušu.)

Zhrešil(a) som: lenivosťou v práci a v každom dobrom diele. – Nenavštevoval(a) som osamelých, chorých, deti v detských domovoch, väzňov… – Smútil(a) som, že nemôžem viesť svetský, hriešny, luxusný život. – Holdoval(a) som hazardným hrám, zábavám. – Opíjal(a) som sa, hrubo som nadával(a), fajčil(a) som, užíval(a) som drogy.

Zhrešil(a) som: čítaním a pozeraním (knihy, časopisy, filmy, internet) erotickej nemravnosti. – Nevystríhal som sa hriešnych stretnutí a pokušení. – Zadržiaval(a) som v mysli a hrešil(a) som smilným snením a spomienkami na svoje minulé hriechy. – Žiadostivými pohľadmi a flirtovaním s osobami opačného pohlavia. – Smilstvom (pohlavný styk pred manželstvom). – nečisté skutky s vlastným telom. – hriechy proti ľudskej prirodzenosti (vzťahy osôb rovnakého pohlavia- Predávaním svojho tela, poskytovaním ubytovania tým, čo žijú v smilstve.

Vyzývavo som sa obliekala a takto bez úcty k posvätným miestam som bez cudnosti chodila do Božieho chrámu. – Robil(a) som neslušné gestá, pohyby. – Vedomým zvádzaním a navádzaním k hriechu.

Zhrešil(a) som: cudzoložstvom (manželská nevera) –  Používal(a) som antikoncepčné metódy (vnútromaternicové teliesko a hormonálne antikoncepčné tabletky zabíjajú počatý plod už v počiatočnom štádiu vývoja. – Potratom som odmietla nový život-potrat je zničenie, zmarenie ľudského života, jeho zabitie. – Radil(a) som iným ísť na potrat (Muži, ktorí nútia ženu ísť na potrat alebo s tým mlčky súhlasia sú tiež spoluúčastníkmi hrozného hriechu. Lekári ktorí robia potraty a zdravotnícky personál sú spolupáchateľmi tohto hriechu) – Bol(a) som príčinou rodinných hádok, zarmucoval(a) som svojich blízkych… – Nechcel(a) som sa podieľať na spoločných povinnostiach výchovy detí a výživy rodiny, príživníctvom, dávaním detí do detského domova,…

Zhrešil(a) som: ničil(a) som dušu detí, tým že som ich pripravoval(a) len na pozemský život (neučil-a som ich o Bohu a viere, nevštepoval-a som im lásku k modlitbe v cerkvi a doma, k pôstu, pokore, poslušnosti a ostatným prikázaniam Božím a ani zmysel pre povinnosť, česť, zodpovednosť…, nezaujímal som sa o to, čo čítajú, s kým sa stretávajú, ako sa správajú.) – Trestal(a) som ich príliš tvrdo (vylieval-a som si takto na nich namiesto snahy o nápravu svoj hnev a podráždenosť), nadával(a) som im, preklínal(a). – Svojimi hriechmi som navádzal(a) deti na hriech (rúhaním, nadávaním, klebetami, pozeraním nemravných televíznych programov, nevhodným správaním… v ich prítomnosti).

Zhrešil(a) som: neúctou k rodičom, starším a predstaveným, urážal(a) som ich. – Zanedbával(a) som starých (chorých) rodičov, príbuzných… (nechal-a som ich bez dohľadu, jedla, peňazí, liekov…, dal-a som ich do domova dôchodcov…) – Rozmarmi, tvrdohlavosťou, odvrávaním, svojvôľou, sebaospravedlňovaním. – Lenivosťou v učení. – Lajdácky som sa staval(a) k svojej práci (spoločenskému dobru). – Svoje talenty a spoločenské postavenie (zamestnanie) som nevyužíval(a) na slávu Božiu a na úžitok ľudí, ale pre osobné výhody. – Rozkrádal(a) som štátny a spoločný majetok. – Dával(a) som a prijímal(a) úplatky, vydieral(a) som. – Robil(a) som nátlak na podriadených (s akým cieľom?). – Ako osoba vo vedúcom postavení, nestaral(a)  som sa zamedziť nekresťanským zvykom.

Zhrešil(a) som: odsudzujem živých a mŕtvych (ale svoje hriechy nevidím). – Zbytočnými rečami (pletky). – Rozprávaním a počúvaním vulgárnych a rúhačských vtipov (o Bohu, Cirkvi). – Zbytočným vyslovovaním Božieho mena (v zbytočných rozhovoroch, vtipoch). – Odsudzovaním kňazov, mníchov. – Počúvaním a šírením klebiet o kňazoch a cirkevných veciach (tým sa cezo mňa hanobilo Božie meno medzi ľuďmi). – Rozprávaním o cudzích hriechoch a slabostiach, klebetami, rozširovaním zlých chýrov, pletiek. – Klamstvom, podvodom, neplnením sľubov daných Bohu (ľuďom). – Prísahou, krivou prísahou, krivým svedectvom na súde. – Nespravodlivým súdom.

Zhrešil(a) som: krádežou, túžbou po peniazoch a bohatstve. – Neplatením dlhov. – Chamtivosťou, skúposťou v almužne (ale na rozmary, zábavu utrácam bez skúposti). – Ziskuchtivosťou (využívanie cudzieho majetku…, zo všetkého vyťažiť zisk). – Ničil som duše ľudí, predával som alkohol, cigarety, drogy, antikoncepčné prostriedky, vyzývavé oblečenie, porno…Nevyplácal som včas mzdu zamestnancom a ukracoval som ich na spravodlivej mzde – čo je do neba volajúci hriech

Zhrešil(a) som: sebaláskou, závisťou, podozrievavosťou, škodoradosťou, lesťou, pretvárkou, zlobou, pätolizačstvom, neúprimnosťou. – Ohováranie a osočovanie som počúval(a) s potešením a súhlasom. – Schvaľoval(a) som a ospravedlňoval(a) hriech. – Nútil(a) som iných k hriechu (klamať, kradnúť, udávať, klebetiť, odpočúvať, sledovať iných, piť pálenku…) – Konaním zlých skutkov a rečí. – Robením dobra naoko, túžbou po sláve, vďake, chvále. – Túžbou po prvenstve a rešpekte… – Chvastúnstvom, sebaobdivovaním (vzhľad, schopnosti, oblečenie…). – Kvôli pýche som ponižoval blížnych posmeškami (uštipačnosťou), hlúpymi žartami… – Vysmieval som sa z biednych, mrzákov a z cudzieho nešťastia.

Zhrešil(a) som: pýchou, urážlivosťou, neochotou odpustiť, pomstychtivosťou, nenávisťou, neochotou zmieriť sa, výbušnosťou, hnevom. – Hrubým chovaním k blížnym. – Drzosťou a bezočivosťou. – Rúhal som sa (klial som, spomínal som nečisté sily), bil som sa, zabil som. – Spôsobil som škodu blížnemu. – Nebránil som slabých, bitých, ženy pred násilím.

Vlažnou a neúprimnou spoveďou. – Vedome som hrešil(a) a popieral(a) hlas svojho svedomia. –  Nemám pevné predsavzatie napraviť svoj hriešny život.

Kajám sa, že som urážal Pána svojimi hriechmi, úprimne to ľutujem a budem sa snažiť polepšiť.

(Úprimné pokánie pred Bohom predpokladá nie formálne a ľahostajné vymenovanie niektorých svojich zlých skutkov, ale odsúdenie svojej hriešnosti, úprimné vyznanie svojich hriechov v skrúšenosti srdca a rozhodnutie polepšiť sa.) Boh je Lekár a Liek. Uzdravuje dušu, posilňuje ju, a dáva jej svadobné rúcho na Baránkovu hostinu – tu na zemi v taj.Eucharistie,  a raz aj vo večnom živote. Robí ju účastnou božej prirodzenosti a skrášľuje svojou milosťou.- to čo bolo zničené a zhanobené, skveje sa teraz krásou, ako hovorí aj kniha Veľpiesne.

Po sv.Krste má táto sviatosť Pokánia  silu vytrhnúť človeka zo smrti a preniesť ho do Života.